Personal Dignity as a Limit for Transhumanism

Authors

  • Javier Barraca Mairal Universidad Rey Juan Carlos

DOI:

https://doi.org/10.37467/gkarevtechno.v10.3100

Keywords:

Transhumanism, Personal dignity, Limits, Ontological, Anthropological, Unicity, Artificial Intelligence

Abstract

This text explores the question of the possible limits of transhumanism. However, unlike others, it does not focus on moral or ethical limitations, nor on technological or biological limitations. It deals, in particular, with its ontological and anthropological boundaries. The reflection that develops warns about the personal tenor of the subject and his dignity, involved in transhumanism. This note of the subject is unalterable and remains in the midst of the possible changes or transformations that transhumanism poses.

References

Asimov, I. (2004). Yo, Robot. (M. Bosch, Trad.). Ed. Edhasa.

Baltar, E. (2020). El poshumanismo en la UCI de la realidad. Revista Telos, 114, Fundación Telefónica, 85-89.

Barraca, J. (2018). Aportaciones a una antropología de la unicidad. Ed. Dykinson.

Bostrom, N. (2003). Intensive Seminar on Transhumanism. Yale University.

— (2005). A History of Transhumanist Thought. Journal of Evolution and Tecnology 14(1), 1-25. [Una historia del pensamiento transhumanista] (A. Calleja, Trad.). (2011). Argumentos de Razón Técnica 14, 157-191.

— (2019, 12 de marzo). www.transhumanism.org

Buber, M. (2014). Yo y Tú. (C. Díaz, Trad.). Editorial Sinergia.

Dellatorre, R. Transhumanismo. Motor económico, portal de noticias on-line digital (consultado el 10-1-2021). Aldea global: “transhumanismo-elon-musk-propone-neuralink-implante-craneano-con-ia-para-arreglar-lo-que-funciona-mal-en-el-cerebro“. https://motoreconomico.com.ar

Diéguez, A. (2017). Transhumanismo. Herder.

Fernández Mateo, J. (2021). Antropología estética en el tecnoceno: epistemología y nihilismo. TECHNO REVIEW, Revista Internacional de Tecnología, Ciencia y Sociedad, 9(2), 61-78. https://doi.org/10.37467/gka-revtechno.v9.2807

Forment, E. (1994). La persona humana. En A. Lobato (Coord.), El hombre en cuerpo y alma (Tratado III, p. 685). Edicep.

— (1998). Id a Tomás. Ed. Fundación Gratis Date.

González R.-Arnáiz, G. (1988). Emmanuel Lévinas: humanismo y étic. Ed. Cincel.

—(2021). Bioética y Biopolítica. Aproximaciones desde el Trans/posthumanismo. Ed. Comares.

Lévinas, E. (1990). Autrement qu´être ou au-delà de l´essence. Kluwer Academic.

—(2002). Totalidad e Infinito. (6ª ed., D. E. Guillot, Trad.). Ed. Sígueme.

Llano, Fernando H. (2018). Homo Excelsior. Los Límites Ético Jurídicos del Transhumanismo. Editorial Tirant lo Blanch.

Maceiras, M. (1994). Identidad y responsabilidad. Discurso de apertura del curso académico. Universidad Complutense de Madrid

Mullin , E. (2017, 13 de diciembre). Editar el ADN desde casa: la moda que podría convertirse en epidemia (T. Woods, Trad.). MIT Technology Review, Biotecnología. https://www.technologyreview.es/s/9827/editar-el-adn-desde-casa-la-moda-que-podria-convertirse-en-epidemia

O.N.U. (1948). Declaración Universal de Derechos Humanos, 10 de diciembre de 1948, Preámbulo, considerandos nº1 y nº5, artículos nº1 y 2, resolución nº217 A (III).

Postigo, E. (2016). Naturaleza humana y problemas bioéticos del transhumanismo y el mejoramiento humano. En A. Cortina y M. À. Serra (Coords.), Humanidad: Desafíos éticos de las tecnologías emergentes (pp. 223-246). Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno.

— (2010). Transhumanismo y posthumano: principios teóricos e implicaciones bioéticas, en Medicina y ética: Revista internacional de bioética, deontología y ética médica, 21(1), 65-83.

Quaresma, A. (2021). O problema mente-cérebro como um falso problema. HUMAN REVIEW, Revista Internacional de Humanidades, 10(1), 61-85. https://doi.org/10.37467/gkarevhuman.v10.3002.

Ricoeur, P. (1990). Soi-même comme un autre. Éditions du Seuil.

Torralba, F. (2019). Mejoramiento humano, arquetipo y mímesis: consideraciones sobre el transhumanismo. En P. García Casas y A.R. Miñón Sáenz, (coords.), La humildad del maestro: en homenaje a Urbano Ferrer (pp. 452-468). Ed. Encuentro,

Rodríguez Valls, F. (2017). Orígenes del hombre: la singularidad del ser humano. Ed. Biblioteca nueva.

Universidad Francisco de Vitoria. (2021, 26 de junio). https://www.ufv.es/concluye-el-congreso-razon-abierta-sobre-transhumanismo-con-elena-postigo-directora-del-so-seguiremos-pensando-que-significa-ser-humanos-y-trabajando-sobre-transhumanismo-y-posthumani/

Filmografía

Andrew, N. (Director). (1997). Gattaca. [Película]. Columbia Pictures.

Kubrick, S. (Director). (1968). 2001: A Space Odyssey. [Película]. Metro-Goldwyn-Mayer.

Levinson, B. (Director). (1998). Sphere. [Película]. Baltimore Pictures.

Lucas, G. (Director). (1997). Star Wars. [Película]. Lucasfilm.

Ridley, S. (Director). (1982). Blade runner. [Película]. Alcon Entertainment, Columbia Pictures.

Published

2021-12-15

How to Cite

Barraca Mairal, J. (2021). Personal Dignity as a Limit for Transhumanism. TECHNO REVIEW. International Technology, Science and Society Review, 10(2), 173–184. https://doi.org/10.37467/gkarevtechno.v10.3100

Issue

Section

Research articles